← Takaisin blogilistaukseen

5 syytä, miksi juoksija juoksee liian kovaa

5 syytä miksi juoksija juoksee liian kovaa.

Juoksukouluissa sekä Personal trainer -koulutuksissa (myös kokeneiden juoksijoiden keskuudessa!) törmään usein samoihin syihin, miksi juostaan aina kovaa, ja kevyet peruskestävyyslenkit jätetään vähemmälle. Toki arkemme on erilaista, toisilla sitä pk-tehoista treeniä tulee töissä, työmatkoilla tai muissa harrastuksissa, jotka täytyy toki ottaa huomioon. Nykypäivänä kuitenkin useammin työ on passiivista, työmatkat kuljetaan autolla ja arjessa ei tehdä fyysistä työtä niin kuin esimerkiksi 15 vuotta sitten, joten kevyempää liikuntaa on ohjelmoitava treeniviikkoon, jos sitä ei tule muuten. Alla 5 vastausta, joihin yleisimmin törmään, miksi juostaan kovempaa kuin olisi tarpeellista.

 

 • ”En tiedä miltä kevyt vauhti tuntuu” 

  Pitää pystyä puhumaan- tahti on hyvä mittari. Jos lauseesi lyhenevät, keskustelusi muuttuu pätkittäiseksi, menet liian kovaa. Aloittelijalla se on usein kävelyvauhti, jopa kävelysauvojen mukaan ottaminen voi nostaa tehon liian korkealle. Malta pysyä matalalla teholla alkuun, huomaat pian, kuinka keskustelu alkaakin sujua ilman puuskutusta! Älä siis ihmettele, jos vastaasi tulee yksinään höpöttävä lenkkeilijä, hän ei ole hullu – vaan fiksu treenaaja, joka testaa omaa vauhtiaan… 🙂

 

 • ”Minulla on vain vähän aikaa treenata tänään, juoksen siis vauhdikkaamman lenkin” 

  Virhe. Peruskuntoilijalla pitäisi olla karkeasti 70-90% kevyempää sekä 10-30% tehokkaampaa treeniä, riippuen harjoituskaudesta. Useimmilla se on toisin päin.

 • ”Tämä kevyt tempo on liiankin kevyt, kiristän vauhtia ihan vähän, ei siitä ole mitään harmia” 

  Ohjelmassasi on palauttavia lenkkejä ihan tarkoituksella. Kropan palautumista voi edistää oikealla ravitsemuksella, levolla ja edellisen treenin loppuvaiheen loppujäähdyttelyllä sekä venyttelyllä. Jos kuitenkin teet aina ”vähän enemmän” treeneissäsi, ei kovista treeneistä saa niin paljoa irti ja kehittyminen hidastuu. Pitkällä aikavälillä liiallisella vauhtikestävyysalueella harjoittelu aiheuttaa suurentuneen terveysriskin.

 • ”Hitaasti juokseminen ei voi tehdä minusta nopeaa juoksijaa!” 

  Haluatko juosta kovaa niinä päivinä, kun siihen on tarvetta? Jos annat kroppasi palautua riittävästi kevyinä päivinä, saat tehtyä tehokkaampia harjoituksia rankempina päivinä. Kevyellä teholla harjoitellessasi opetat samalla kehoasi käyttämään polttoaineenaan enemmän rasvaa kuin hiilihydraatteja, joka kantaa kisassa huomattavasti pidemmälle.

 • ”En kehtaa juosta hitaammin kuin muut”   

Jos juokset eritasoisten tai erilaisen treeniohjelman omaavan juoksijan kanssa, oman vauhdin tuntemuksen opettelu häiriintyy ja juokset väärällä sykealueella. Palautuminen heikkenee ja loukkaantumisriski kasvaa. Elimistö happamoituu, hermosto väsyy ja verenpaine nousee. Hyvä valmentaja ohjelmoi juoksuohjelmaasi eriarvoisia päiviä, viikkoja sekä jaksoja.

 

”Kävely on ihmisen parasta lääkettä” – Hippokrates

Kuntokoulun juoksukouluissa kehtaa siis mennä myös hiljaa! Juoksukouluissamme keskitytään täysillä menemisen sijaan erilaisiin ryhmäharjoituksiin, tekniikkaan, ravitsemukseen, liikkuvuuteen ja juoksijan lihaskuntoon. Kyllä siellä kovaakin mennään, mutta oikeassa suhteessa! Syksyn juoksukouluihin ilmoittautumiset ovat alkaneet, uusien ryhmien ajankohdat löydät täältä.

Juoksuterveisin, Kirsi