← Takaisin blogilistaukseen

Flunssa, liikunta ja ravinto.

Syksy ja flunssapöpöt.
Kun perheessä on pieniä lapsia, niiskuttavat nenät ovat jokasyksyinen ilmiö. Joskus vanhempien stressitasot pääsevät nousemaan liian korkealle liian pitkäksi aikaa, joka kostautuu vastustuskyvyn heikentymisenä, ja pian koko perhe sairastaa. Kipeänä ei tietenkään saa treenata, vaan antaa keholle sen tarvitseman levon. Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon treenaamisessa ja ruokavaliossa, kun sairastuu?
Asiakkaani kertoi, että aina kun hän on yrittänyt aloittaa liikunnan, hän sairastuu. Tee siinä sitten elämätaparemonttia, kun joka kerta päätyy kahdeksi viikoksi lääkekuurille! Motivaatiota olisi, mutta ei siitä vain tule mitään! Mistä se johtuu? Jos on pitkään ollut harrastamatta liikuntaa, voi liikunnan aloittaminen olla iso rypistys elimistölle. Sillä hetkellä, kun liikuntasuoritus alkaa, kunto laskee. Liikuntasuorituksen loputtua palautumisen käynnistyttyä kunto lähtee nousuun. Palautumista voi vauhdittaa erilaisilla toimenpiteillä, kuten loppujäähdyttelyillä, venyttelyillä, levolla ja oikein ajoitetulla, riittävällä ravitsemuksella. Sillä, mitä treenataan, milloin treenataan ja mitä syödään ja milloin syödään, on suuri merkitys nouseeko vai laskeeko kunto. Ylikunnossa – nimestään huolimatta- on kyse juuri siitä, ettei palautumiselle anneta tarpeeksi aikaa, tai laiminlyödään esimerkiksi ravitsemusta, jolloin kunto ei ehdi nousemaan edes edellisen suorituksen tasolle. Pitkässä juoksussa elimistö sanoo sopimuksen irti – joskus hyvinkin vakavasti.
Lihasmassan kasvatuksessa tai kunnon kohottamisessa on yksinkertaistettuna kyse juuri tästä. Lihaskuntoharjoittelussa lihakseen tulee pieniä repeämiä, jolloin älykäs kehomme palautumisvaiheessa (levossa) pyrkii vahvistamaan lihaksen vahvemmaksi kuin se oli ennen treeniä – jottei niin kävisi enää toiste. Treeniohjelmaa on hyvä muuttaa 4-12 viikon välein, koska samalla ärsykkeellä keho pysyy samalla tasolla, eikä kehity. Liikunnan tehoa pitää rytmittää eri viikoilla tai harjoituskausilla vaihtelevaksi, jotta keho ei ehdi tottumaan samoihin ärsykkeisiin. Palautuminen otetaan huomioon myös kausivaihteluissa koko kauden sisällä, riippuen lajeista, arjesta ja kuntoilijan tai urheilijan taustoista ja elämäntilanteesta. Tämä on mielestäni personal trainerin yksi tärkeimmistä taidoista, joka joskus on melkoista palapelin rakentamista. Ravinnon merkitystä ei tässäkään voi väheksyä, mutta siitä lisää toisen kerran.
Pitkän tauon, tai vaikka sairastelun jälkeen olisi syytä aloittaa maltilla. Kyllä, kaikki ovat sen kuulleet, mutta harva sitä malttaa totella. Pitkän passiivisen kauden jälkeen voi hyvin aloittaa vaikka liikkuvuusharjoittelulla. Venytellessä lihaksiin tulee samoja mikrorepeämiä kuin lihaskuntoharjoituksessakin. Ylikorjaamisen kautta lihas vahvistuu siis myös venyttelyllä! Kävely, arkiliikunta ja ylipäänsä mikä tuntuu itsestä hyvältä on alkuun parasta liikuntaa. Tehoja nostetaan pikkuhiljaa – mitä pidempi tauko, sen maltillisempi nostotahti.
Joskus liikunnan tehon annosteluun vaikuttaa pitkäkestoinen stressi, esimerkiksi työssä. Voi olla, että saat mielesi tyhjennettyä parhaiten kovasykkeisellä tehotreenillä, jossa hiki virtaa ja kropasta imetään viimeisetkin mehut! Liikuntasuoritus on kuitenkin aina stressitilanne elimistöllemme. Jos lähtötilanteessa ollaan jo montun pohjalla, voi kovatehoinen harjoitus olla stressiä stressin päälle – jolloin lopputulos onkin kehon vastustuskyvyn pettäminen -ja flunssa iskee. Kuuntele siis kehoasi. Jos olosi on vetämätön, voi kävelylenkki metsässä olla parempi vaihtoehto kuin nopeasykkeinen tehospinning. Luonnolla on monelle palauttava ja rauhoittava vaikutus.
No, asiakkaani oli sairastuessaan hautautunut hyvällä omallatunnolla (tai jälkikäteen hyvinkin huonolla :-)) limupullon ja herkkujen kera sohvalle peittojen uumeniin. Sokeri on kuitenkin kropassa väijyvälle tulehdukselle kuin bensaa liekkeihin! Jos siis flunssa pääsee yllättämään, älä pahenna sitä ruokavaliollasi, vaan syö tarpeeksi, ja terveellisesti, sekä pidä huoli vitamiinien ja hivenaineiden saannista. Jos ruoka ei maistu, juotavat vaihtoehdot, kuten raikas smoothie uppoavat yleensä helpommin.
Ja hyvällä omallatunnolla sinne sohvan poimuihin, mars.
<3 Kirsi