← Takaisin blogilistaukseen

Stand Up Paddle – 5 yleisintä kysymystä suppauksesta

Olen tänä kesänä saanut melkoisen määrän viestejä suppaukseen liittyen, koskien ensimmäisen laudan valintaa, kisaamista tai milloin mitäkin. Vastaan kysymyksiin ihan mielelläni – on ihan mahtavaa että lajia saadaan kasvatettua myös Suomessa, joka on muualla maailmassa huomattavasti tunnetumpi. Kysymykset pyörii usein samojen aiheiden ympärillä, ja päätinkin kirjoittaa tänne yleisimmät kysymykset ja niiden vastaukset. Laitoin someen myös ”kysy mitä haluat” –tyylisen postauksen, ja toivon että kaikki kysyjät löytävät alta vastauksia kysymyksiinsä! Lautojen vertailuihin en ikävä kyllä pysty järjestämään aikaa (vaikka se olisikin mielenkiintoista!), mutta myyjien,  maahantuojien ja vuokrapisteiden kautta useimpia lautoja voi kokeilla ja löytää omat henkilökohtaiset suosikkinsa.

 

  • Järjestetäänkö lajissa jotain kisojakin?

Ylivoimaisesti suosituin kysymys! Kyllä vaan! Suomessa kisataan esimerkiksi pitkää matkaa, sprinttiä, technical racea ja näiden erilaisia versioita. Matkojen pituuksia, ratojen erilaisia versioita muokataan eri kisajärjestäjien, tapahtumapaikkojen tuomien mahdollisuuksien ja sääolosuhteiden mukaan. Jos esimerkiksi tuuliolosuhteet muuttuvat, saattaa kisajärjestäjä päättää muuttaa matkan lähtö- ja/tai maalipaikkaa turvallisuustekijöiden tai vaikkapa downwind-kisan mahdollisuuden vuoksi. Suomen kisakausi kestää yleensä toukokuulta syyskuulle, Euroopassa ja maailmalla kisoja löytyy läpi vuoden, ja lajeja on enemmän. Laji on Suomessa vielä niin nuori, että Suomi osallistui MM-kisoihin ensi kertaa vasta viime vuonna. Tänä vuonna MM-kisat on Kiinassa marras-joulukuussa. Ja hei, lajiliiton järjestämään leikkimieliseen kisaan voi osallistua kuka tahansa omasta lähirannastaan, tutustu siihen täällä: http://www.finssf.fi/fssf-sup-gps-distance-challenge/

 

  • Mikä lauta kannattaisi hankkia ensilaudaksi?

Lautoja on moneen menoon: retkeilyyn, kisaamiseen, koskimelontaan, surffaukseen, purjelautailuun, joogaan ja kehonpainoharjoitteluun, jne. Malli riippuu siis käyttötarkoituksesta ja tavoitteista, laudan koko myöskin käyttäjän painosta. Säilytystä ja kuljetusta kannattaa myös miettiä, olisiko fiksumpaa hankkia kova vai ilmatäytteinen lauta?

Marketeista ostettavia ”halpislautoja” en suosittele kenellekään, jos liikuntavälinettä olet hankkimassa. Lautojen rakenne saattaa muistuttaa useimmissa enemmän uimalelua, ja sellaiseksi ne ovat turhan kalliita. Satsaisin itse mielummin tuotteeseen, johon löytyy varaosia ja korjaajia -erityisesti ilmatäytteisissä venttiilit tai pumput tuntuvat hajoavan market- tuotteissa nopeasti. Jos uuden laadukkaan SUP-laudan hinta kirpaisee, käytettyjä saa edullisemmin vuokraamoista ja harrastajilta. Uusia malleja kun tulee vuosittain, nimimerkillä neljättä lautaani jo himoitsen…  Ja laadukkaissa laudoissa jälleenmyyntiarvo säilyy. Laudan valintaan on maahantuojien ja kauppiaiden sivuilla hyviä oppaita, esimerkiksi tässä:

https://www.twentyknots.fi/blogs/twentyknots-sup-opas/opas-sopivan-sup-laudan-valintaan

sekä https://www.supster.fi/blogs/sup-vinkit-ja-ohjeet/120148935-aloittelija-nain-valitset-ensimmaisen-sup-lautasi-4-tarkeaa-kysymysta

Painotan vielä, etten ole maahantuoja enkä myyjä – linkkaan alle tunnettuja ja luotettavia merkkejä ja niiden maahantuojat, joilta voi kysyä lisää, tai selvittää lähimmän jälleenmyyjän. Jos joku maahantuoja / merkki jää vinkkamatta kommentoi vapaasti juttuun tai Kuntokoulun facebookiin niin lisätään juttuun mukaan.

Fanatic: www.twentyknots.fi

Naish, Bic, BogaYoga: www.sup.fi

Red Paddle Co, Starboard, NSP: www.rautiosports.fi

 

  • Voiko niihin pumpattaviin / ilmatäytteisiin / puhallettaviin lautoihin luottaa?

Tässä kohtaa on sanottava, että sana ”puhallettava” saa minussa aikaan inhonväristyksiä 😀 Laadukas lauta kestää jopa yli 20 psi:n ilmanpaineen, ja lauta pumpataan mukana tulevalla käsipumpulla, tai vaihtoehtoisesti voit hankkia sähköpumpun. Valmentajana tosin suosittelen pysymään käsipumpuissa, koska se toimii hyvänä alkulämmön osana ennen melomista! Omaan makuuni parhaimmat pumput voi säätää kahteen asentoon: alkuvaiheessa sekä ylös että alas pumpatessa ilmaa virtaa lautaan, ja loppuvaiheessa, kun pumppaus muuttuu raskaammaksi, voit vapauttaa toisen suunnan pois. Vaihtoehtoisesti isompi tuplapumppu ajaa saman asian, joskin siinä lihastyötä tehdään vain ylhäältä alaspäin. Jos et kuitenkaan ihan joka päivä joudu lautaa tyhjentämään ja täyttämään, peruspumppu riittää hyvin, kunhan pumppu toimii eikä hajoa alkuunsa.

Laudan liukuun ja muotoon ilmatäytteisyys vaikuttaa väistämättä; kovaan lautaan on tehty usein erityisiä muotoja tehostamaan etenemistä. Vaikuttaa lähinnä kisaamisessa, ja erot ovat yleensä suhteellisen pieniä.

Ilmatäytteinen lauta kestää paremmin pieniä kolhuja (tämäkin riippuu laudasta), ja hyvissä laudoissa on ns. Drop stitch-rakenne, jossa laudan rakenteet ovat sidottu toisiinsa sadoilla ohuilla ”langoilla”. Tämä takaa sen, ettei lauta kierry tai väänny. Riittävän suuri ilmanpaine, kerrosten määrä ja laadukkaat materiaalit estävät laudan muuttumisen ”banaaniksi” seistessäsi laudan päällä. Kuorikerrosten määrä on myös turvallisuustekijä. Valitse vähintään kaksikuorinen lauta, koska jos lautasi onnistuisi puhkeamaan, sisäkerrokset pitäisivät sinut vielä pinnalla. Eli, unohda ne marketin ilmapatjat. Heti.

 

  • Mitä muita välineitä pitää hankkia?

Kolme tärkeintä: Mela, leash eli karkuremmi ja vedenpitävä pussukka kännykälle. Ja ei, kännykkä ei ole selfieitä tai maisemien kuvaamista varten (vaikkei minun instastani sitä voisi arvata ;-D), vaan se on tärkeä turvallisuustekijä. Lataa kännykkään sovellus 112, niin saat paikannustiedot hädän hetkellä. Leash on turvaksesi, jos satut kaatumaan – vedät sen avulla laudan luoksesi. Jos valitset ilmatäytteisen laudan, pakettiin yleensä kuuluu rinkka, jolla saat kuljetettua laudan tyhjänä. Jos rinkassa on pyörät alla, ulkomaille kuljetettaessa se toimii hyvin matkalaukun tapaan. Tsekkaa matkustaessa lentoyhtiön laukkujen mitat, saatat saada rinkan normaalin matkalaukun hinnalla… Säädettävä, kasaan (rinkkaan) menevä mela olisi paljon matkustavalle myös iso plussa! Koskisupissa toki kypärä, ja leash EHDOTTOMASTI kiinni vyötärölle pikalukolla. EI nilkkaan tai polven alle. Keväällä ja syksyllä supatessa tarpeeksi paksu märkäpuku tai kuivapuku ovat ehdottomat, kylmä vesi kangistaa hetkessä. Neopren pipo,  tossut, hanskat samoin. Ja se älykännykkähän hyytyy heti kylmässä, joten mieti siihenkin ratkaisu. Ja jos keksit, kerro minullekin 🙂

 

  • Miten tehdä melonnasta mahdollisimman turvallista?

Liitän alle liiton viralliset turvallisuusohjeet, joilla pääset hyvin alkuun! Koskee myös sinua, joka vuokraat laudan ammatinharjoittajalta: lautoja vuokraa kirjava joukko sekä koulutettuja ohjaajia, että vähemmän koulutettuja harrastajia. Jos laudassa ei ole leashia, tai sinulle annetaan lauta ja välineet ilman mitään perehdytystä turvallisuustekijöihin tai alueeseen- vaadi ne! Liivit päälle lapsille, sekä uimataidottomille – suosittelen käyttämään myös jos melot yksin, tai tarvitset apua laudalle kipuamiseen (sitä kannattaa harjoitella ennen pidemmälle retkille lähtemistä!) Olen vuokrannut aikamoisissa aallokoissa ulkomailla lautoja, joista puuttuu leashit, eikä liivejä ole tarjottu edes lapsille, huh. Suosittelen myös lämpimästi opettelemaan oikean melontatekniikan heti kättelyssä, kun olet alkuun totutellut lautaan. Sup- alkeiskursseja järjestetään usealla paikkakunnalla pitkin Suomea, ja ne ovat edullisia. Fysiikkavalmentajan vinkki: uuden taidon tai tekniikan oppimiseen menee vain hetki, kun taas väärästä tekniikasta poisoppimiseen saat tehdä kymmeniä tuhansia toistoja oikeaa liikettä! Ja harjoittelu ON hauskaa, kun on hyvä opettaja! Itse usein kuvaan fysiikkavalmennus-asiakkaitani omissa lajeissaan, eri vauhdeissa ja olosuhteissa. Hidastetusta videosta asiakas näkee myös itse, mistä voimantuotto karkaa, ja mahdollisia tulevia loukkaantumisia tai rasitusvammoja ennaltaehkäistään tehokkaammin.

SUP-melonnan turvallisuusohjeet

(Lähde: Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Suomen SUP-liitto ry, Suomen Purjelautaliitto ry)

Sup-melonta, eli Stand Up Paddle on tukevalla surflautamaisella laudalla melomista. Mela on pitkä ja yksilapainen. SUP-laudalla voidaan kuljettaa myös varusteita ja laudalta voi vaikkapa kalastaa tai valokuvata.

Meidän tuhansien järvien, jokien ja rannikkokilometrien maahamme SUP -melonta liikuntamuotona sopii mitä parhaimmin. Jotta melonta olisi turvallista, on syytä muistaa seuraavat turvallisuusohjeet.

Ennakointi

Melo mieluiten kaverin tai kavereiden kanssa. Ryhmässä apu on lähellä.

Ilmoita jollekin läheiselle, minne olet menossa ja milloin palaat. Ilmoita myös, jos suunnitelmasi muuttuvat.

Sää ja olosuhteet

Suunnittele reittisi aina sään, olosuhteiden ja taitojesi mukaan. SUP-laudalla vastatuuleen melominen on kuin ylämäkeen kiipeämistä. Jätä voimia myös paluumatkalle.

Avovesi ja kosket eivät sovi aloittelijalle. Siirry haastavampiin olosuhteisiin sitä mukaa, kun taidot ja kunto kehittyvät. Aloittelija lautailee rannan tuntumassa.

Varustaudu aina kastumiseen. Huomioi kylmä vesi ja kylmä sää. Voit pidentää harrastuskautta asianmukaisilla varusteilla: märkäpuku/kuivapuku, tossut, hanskat ja neopren-päähine.

Vältä melomista satama-alueilla, veneväylillä ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Tähystä muuta liikennettä. Ole valppaana, veneiden aallot voivat yllättää.

Turvallisuusvarusteet

Käytä aina karkuremmiä (leash), se on sinun turvavyösi.
Ota kelluntaliivit mukaan. Pue lapsille aina pelastusliivit.
Ota puhelin vedenpitävään pussiin ja lataa paikannussovellus (esim. 112 Suomi). Käytä hämärässä valkoista merkkivaloa.

Välineet ja tekniikka

Valitse lauta oikein, riittävän kantava yleismallinen allround- lauta sopii kaikille. Kilpalauta ei sovi aloittelijalle.

Opettele oikea melontatekniikka, näin rasitus jakautuu koko keholle ja liikkuminen on nautinnollista. Seiso keskellä lautaa (kantokahvan kohdalla).

Ennakoi muut vesilläliikkujat ja opettele vesiliikennesäännöt. Väistä ajoissa. Vasemmalta tuleva väistää aina ja pienemmän on aina paras väistää.

Matalassa rannassa melo aina polviasennossa (esim. rantautuessa).

On suositeltavaa osallistua SUP-melonnan alkeiskurssille. Opit oikean tekniikan ja nautit enemmän melonnasta.

Jos kaadut

Kaatumistilanteessa päästä mela, nouse laudalle ja käsillä meloen nouda mela. Oikea tapa kaatua on X- asennossa, pysyt lähellä pintaa.

Hätämerkki on käsien heiluttaminen yhtäaikaisesti pään yläpuolella.

Hauskoja (ja turvallisia!) hetkiä maailman tehokkaimman lajin parissa! Ai miten niin tehokkaimman? Lue edellinen blogini: Maailman tehokkain urheilulaji?

SUP Lajiliiton sivuille pääset tästä: Finnish SUP and Surf Federation

Kuvat: oma arkisto + kisakuvat (Eurotour, Sieravuori Sup Masters 2018)  Janne Laine / Extremebrilliance / Instagram: Lake888